14 Mayıs 2014 Çarşamba

Ali Muhiddin Hacı Bekir / Türk lokumu

Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 de Bahçekapıda açtığı şekerci dükkanında lokum, akide şekeri vb. şekerlemeleri imal edip satmaya başlamış. 1817-1822 tarihleri arasında hacca gittiği için Hacı Bekir olarak anılmaya başlamış.
19 yy başlarında Avrupa'dan getirilen Kelle şekerini havanda dövüp eriterek; gül, tarçın, sakız, portakal, limon ilavesi ile farklı tat ve renklerde akideler üretmeye başlamış. Ayrıca 1811'de Kirehhoiff tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak, şeker ve nişasta birleşimi ile lokumu keşfetmiş.. Hacı Bekir'in ingiliz müşterilerinden biri Hacı Bekirin lokumlarını kendi ülkesine götürüp Turkish Delight adını vermiş.. Yabancı ülkelerden gelen turistler tarafından yoğun ilgi gören türk lokumu'nun kısaca tarihçesi böyle :)
Hacı Bekir'in Eminönünde iki, Taksim, Kadıköy ve Pendikte şubesi bulunmakta. Zaman zaman  Eminönü ve Taksimdeki şubelerini ziyaret ediyorum. Dükkandan içeri girer girmez içten bir merhaba diyerek lokum ikram etmeleri çok hoş bir davranış.. Ayrıca ilk gözünüze çarpan şey, iştah açıcı vitrinleri :) 

Ali Muhiddin Hacı Bekir


Çifte kavrulmuş, narlı fıstıklı lokum ve badem ezmesini çok seviyorum.. Tavsiye ederim.

Çifte kavrulmuş lokum


Narlı lokum


Rengarenk akide şekerleri ile hem göze hem de mideye hitap ediyorlar.


Akide Şekeri



Adres:
Hamidiye caddesi/ Eminönü

Telefon:
0212 522 0666

Kredi kartı geçerlidir.

12 yorum :

  1. Hem lokumlarina hemde sekerlerine bayilirim:)

    YanıtlaSil
  2. Ben de buranın lokumlarını çok seviyorum.Hele ki çifte kavrulmuşsa :)

    YanıtlaSil
  3. Tavsiyelerine uyacak kesinlikle ziyaret edecegim:)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer canınm. Sevgiler

      Sil
  4. Toplumca tatlıya gereksinim duyduğumuz bugünler için güzel bir tanıtım.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. du gideyim.

    hafız mustafayı tanıtsanaaaa. en sevdiğiiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Hafız Mustafayı tanıtmıştım.Kaçırdın mı :) http://istkazanbenkepce.blogspot.com/search/label/haf%C4%B1z%20mustafa#.U4RchPl_v1c

      Sil
  6. Bebekken rahmetli dayım İstanbuldan her gelişinde badem ezmesi getirmiş ben bunla büyümüşüm ve o hevesle 7 ,8 yaşlarındayken Hacı Bekirin oğluyla evlenicem diye tutturmuştum,sonra bana napıcan evlenip oku adam ol kazandığın para ile hep hacı bekirden badem ezmesi yersin dediler utandım bir daha demedim ama dünya bir yana badem ezmeleri bir yana,muhteşem bir tat

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...