28 Ocak 2019 Pazartesi

Latife Türk Kahvecisi/Beşiktaş


Üzerine ne sözlerin söylendiği ne şiirlerin yazıldığı türk kahvesinin kültürümüzde ayrı bir yerinin olduğu aşikar. Günümüzde üçüncü nesil kahvelerin ayrı bir yeri olsa da ben hala türk kahvesinin müdavimlerindenim. Hatta türk kahvesine ilgim olduğu için kahvenin kökenini de araştırmıştım.

Araştırdığım bilgilere göre; 14. yy başlarında Güney Habeşistan’dan yayılmaya başlar. Hatta kahve ile yakınlık gösteren Habeşistan’ın Kaffa bölgesi.  İlk olarak 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın hayran kaldığı kahve İstanbul’a gelir. Türkler tarafından bulunan metotla güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını alır.

İlk olarak Tahtakale’de açılan kahvehaneler sayesinde Türk milleti de kahveyle tanışır. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı dönemde Türk Kahvesi hayatımıza damgasını vurmuş olur. Belki de türk kahvesiyle ilgili sık kullandığımız sözler de bu dönemlerin bir ürünüdür. 

Latife Türk Kahvecisini de Beşiktaş Çarşıda nerede kahve içsem diye düşünürken keşfettim. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinin takıldığı keyifli mekanlardan. Çarşıda dolaşırken  ilk olarak dekoru ilgimi çekti. Dışarıda bulunan masalarda yer olmadığını görünce kendimi hemen içeri attım. 


Gelelim Latife Türk Kahvecisi’nin kuruluş hikayesine;

Latife Türk Kahvecisi, ilk şubelerini Beşiktaş çarşıda açmışlar. Şimdilerde ise İstanbul’da Beşiktaş, Galata ve Aydın olmak üzere üç şubeleri bulunuyor.

Latife Türk Kahvecisi, kahve severlerin buluşma noktası. Ülkemizdeki kahve kültürünü en iyi yansıtarak, insanlara güzel kahve fırsatı sunmak için kurulmuş. İlgili, bilgili, içten ve duyarlı hizmet anlayışına sahipler. Latife Türk Kahvecisinde; Damla Sakızlı, Kakuleli gibi kahve çeşitleri bulunuyor. Bununla birlikte V60 Pour Over. Chemex, Aeropress ve Syphon gibi üçüncü nesil kahve çeşitleri de sunuyorlar.

Küçücük görünse de içeride kocaman bir dünya var. Nostaljik eşyalara karşı ilgim olduğu için Latife Türk Kahvecisinin üst katı beni daha çok cezbetti. Şömineye yer vermeleri, ahşap dekoru bana eski zamanları hatırlattı. Kahvenizi yudumlarken, nostaljik müziklerin yanında günümüzün popüler müziklerini de fonda duymanız mümkün. Hatta kışın şöminede kestane keyfini de Kepçe tavsiyesi olarak değerlendirin derim. 



Latife Türk Kahvecisinde kendimi evimdeymiş gibi hissettim. Sıcak ve nostaljik bir ortamı var. Hatta benim bile burada türk kahvesiyle ilgili bir şiir yazasım geldi. Şaka bir tarafa Latife Türk Kahvecisi, sevdiklerinizle uğrayabileceğiniz, kırk yıl hatırlısından bir kahve söyleyip anılarınızı burada bırakmak için doğru adreslerden. Gitmişken arkadaşınıza söyleyecek mutlaka bir sözünüz de olmalı: ‘Latife yapalım’

Adres:

Türkali Mahallesi, Yeni Hamam Sokak, No:11/A

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...