22 Kasım 2017 Çarşamba

Nişantaşında Viyana kültürünü yansıtan bir mekan: Cafe Wien

Cafe Wien, 90 larda ilk cafe kültürünü getiren mekanlardan. Atiye sokakta başlayan ve daha sonra Nişantaşında Teşvikiye caddesinde Reasürans Pasajında da hizmet vermeye başlamış. Küçücük ama sevimli yer. Nişantaşı'nda bir çok cafe'de bulamayacağınız bir özelliğe sahip. O da günümüzde çoğu İşletme'nin kaybettiği 'samimiyet'.  Sıcak ve samimi bir ortam. Sanki misafir ağırlar gibi karşılamaları çok güzel. Hatta Cafe Wien'in sahibi Tayyar Bey mekana gelen bir çok müşteriyi tanıdığını ve hatta evlilik, ölüm gibi merasimlere de katıldıklarını belirtti. Hatta müşteri kelimesine kızıp biz misafir olarak adlandırıyoruz dedi:)
Mekanın özel lezzeti Viyana usulü Shinitzel. Dana Eti'nin Kontrfile kısmından yapılıyor. Orjinal reçetesine uygun olarak patates salatasıyla sunuluyor. Oldukça doyurucu porsiyonlara sahip.




Viyana dışında sadece Cafe Wien'de yiyebileceğiniz Apfelstrudel mit Eiskrem( Afel Ştrudel) ve Sachertorte mit Schlogabers( Zaher torte) tatlısı da yıllardır aynı şekilde orjinal reçetesine bağlı kalarak hazırlanıyor. Elmalı Strudel, oldukça hafif bir tatlı. Sacher (Zaher) tatlısı ise  kremasından dolayı bana biraz ağır geldi. Ama kremalı tatlı sevenler için öneririm.

Viyana'da her şeyin bir hikayesi bulunuyor. Tabiki tatlıların ve kahvenin de bir hikayesi var.

Zaher tatlısının hikayesi şöyle; Avusturya kralı bir ziyafet vermek ister. Baş aşçı hastalanır.  Zaher adlı bir aşçı görevi devralır. Kral, davet için hazırlanan aşçı Zaher'i yanına çağırır. Bu tatlıyı çok beğendiğini ve bu tatlının nasıl yapıldığını sorar.  Kral yaşadığı lezzet deneyiminin ardından  emir vererek Viyana'nın merkezine Zaher adında bir otel yaptırır ve içerisine de Zaher Pastanesi açar.  Zaher tatlısının üretimine başlarlar. Zamanla Zaher tatlısı otel isminin önüne geçer. Zaher, tüm dünyaya ihraç edilmeye başlanır. Hatta günümüzde internet üzerinden de sipariş verilebiliyor.


Afel Ştrudel'in hikayesi ise; Viyanada soğuk bir kış günü Schönburn Sarayı'nın seyisi  eşine canım tatlı istiyor diyor. Seyis'in eşi de ceviz ve elmayı rendeliyor. İnce bir yufka açıp içine malzemeleri koyup fırına veriyor ve Viyana ile özdeşleşen Ştrudel tatlısı ortaya çıkıyor. Hatta orjinal reçetesinin Viyana kütüphanesinde olduğu söyleniyor.


Tatlıların yanına da Viyana'ya özgü kahvelerden söyleyebilirsiniz. Viyana dünyada kahve kültürünün çok yoğun yaşandığı bir ülke. 2. viyana kuşatması zamanında Osmanlı  geri çekilirken üzerlerindeki çuvalları bırakıp geri dönüyor. Çuvallarda ne olduğunu merak eden Avusturyalılar, çuvalların içinde kahve çekirdekleri olduğunu görüyorlar ve  kahve çekirdekleriyle Melange isimli bir kahve buluyorlar. Avusturyalılar kahveyi tanıştıran Osmanlılara minnettarlığından dolayı fincanlara osmanlı fesi amblemini koyuyorlar. 1862 yılından beri kahve  çekirdeklerini arap yarımadasından getirip tüm dünyaya satıyorlar.. Bu düşünce benim çok hoşuma gitti. Sizinle de paylaşmak istedim :)

Son olarak görülesi, keşfedilmesi mekanlardan.. Tavsiyemdir.

Cafe Wien Menü Fiyat Listesi:

Shinitzel: 51 TL
Zaher Tatlısı: 20 TL
Afel Strudel: 20 TL
Melange Kahvesi: 12 TL

Cafe Wien'in menüsünü detaylı incelemek isteyenler için fotoğraflarını da paylaşıyorum.

 
 
 

Adres:

Milli Reasürans Çarşısı, Teşvikiye Mah. Abdi İpekçi Caddesi, No: 62 Şişli

Telefon:

0212 233 78 60
0212 296 24 09

cafe wien, cafe wien nisantasi, cafe wien menü, viyana sinitzel, viyana kahve, melenge kahvesi, zaher tatlısı, viyana tatlisi,


2 yorum :

  1. bana tam olarak viyana gezimi hatırlattı viyanayı özlediğimde bu mekana gitmeliyim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba instagram vesilesiyle tanıstım blogunuzla ilgimi cekti dogrusu bende beklerim 🌸 sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...