13 Mayıs 2016 Cuma

Azeri mutfağı'nın temsilcilerinden biri: Semeni Restaurant/Reşitpaşa/Sarıyer

Semeni Restaurant, İstinye Park yakınında Reşitpaşa'da bulunuyor. Iğdırlı Azeri asıllı Nevra hanım ve oğlu Alican bey'in yönettiği samimi bir aile işletmesi. Semeni, Türk halk kültüründe yaşam otu demek. Aynı zamanda da her baharda mevsimin bereketli geçmesi için buğdayın yeşillendirilmesi.

Semeni Restaurant'ın iç dizaynı kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir ortama sahip. Nevra Hanım'ın güler yüzlülüğü ve samimiyeti, müşterilerine sanki misafiriymiş gibi davranması da oldukça iyi bir davranış.



Iğdır'ın mutfak kültürü; konumundan dolayı Azerbaycan, İran ve Ermenistan'ın yemek kültüründen etkilenmiş.Semeni Restaurant'ın mutfağında kullanılan malzemeler; İran, Hindistan ve Azerbeycan'dan; tereyağı, baharat ve sebzeler ise Iğdır'daki aile çiftliklerinden..

11 Mayıs Salı günü Mekan.com'un yemek kulübü etkinliğinde Semeni Restaurant'taydık. Menüde; Katık aşı çorbası, Güveçte Kuşbaşı Etli ve Lepeli Sebze Dolması, Taş köfte, Kazmaklı Pilav, Sarı Çekme,  Çilov Kebabı, tatlı olarak ise Dondurmalı Kabak Tatlısı ve Un helvası vardı.

İçerisinde ıspanak, kişniş, pirinç, nohut ve dereotu bunulan  Katık Aşı Çorbası; soğuk olarak servis ediliyor. Tam bir yaz çorbası. Azeri mutfağı'nda mevsime göre farklı şekillerde yapılıyor. Ben lezzet olarak çok beğendim.



Güveçte Kuşbaşı Etli ve Lepeli Sebze Dolması; Yöresel baharatlarla hazırlanan kuşbaşı et ve lepe sebzelerin içine doldurularak hazırlanıyor. Güveçte uzun süre kısık ateşte pişiriliyor. Dolmanın lezzetini çok beğendim. Denenmesi gereken lezzetlerden..


3 saat taşta ahşap tokmakla dövülen, kırık nohut(lepe), tarhun, patates ve ekşi erikle pişirilen Taş Köfte favorim oldu.


Kazmaklı Pilav;İran'dan özel olarak getirtilen Sedir pirinç, makarna gibi haşlandıktan sonra tereyağında kızartılmış iki yufka arasına yerleştirilerek servis ediliyor. Nohut, Maydanoz, Frenk Soğan ve limon tozu ile pişirilen hindi eti ile uyumu iyiydi.

 

Sarı Çekme, safranla tatlandırılarak hindi ile servis edilen bir pilav türü. Lezzeti oldukça iyiydi.


Çilov Kebabı; da favorilerimden biri oldu. İncecik hale getirilen kuzu kıyması, balla karamelize edilmiş soğan, havuç ve ekşi bir sos olan zerniş  ile servis ediliyor.


Tatlılardan; Dondurmalı Kabak Tatlısı ve Un Helvası'nı denedik. Ben Kabak Tatlısı'na bayıldım.



Fiyat listesi:
Katık Aşı Çorbası: 10 TL
Güveçte Kuşbaşı Etli ve Lepeli Sebze Dolması: 28 TL
Taş Köfte: 25 TL
Kazmaklı Pilav: 25 TL
Çilov Kebabı: 28 TL
Kabak Tatlısı: 10 TL
Un Helvası: 10 TL

Adres:
Reşitpaşa mah. Tuncay Artun Cad. No:127 /Sarıyer

Çalışma saatleri:
Hafta içi/Hafta sonu: 09:00 ile 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Mekanda nakit ve kredi kartı geçerlidir.

Bu güzel davet için Mekan.com'a bizi güzel bir şekilde ağırladığı için Semeni Restaurant'a çok teşekkürler.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...