13 Ocak 2014 Pazartesi

Çengelköy Börekçisi/ Çengelköy

  Bir rivayete göre; Kürt böreği olarak bildiğimiz böreğin asıl ismi küt böreğidir.Küt şekilde kesilip servis edildiği için küt böreği ismini almış. Halk arasında yanlış telafuz sonucunda zamanla kürt böreği olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

   Kürt böreğinin mucidi Sarı Mehmet' tir. Osmanlı zamanında doğu illerinden İstanbul' a çalışmak için gelen ve çoğunlukla hamallık yapan işçilerin arasında gücü diğerleri kadar fazla olmayan, kilolarca ağırlıktaki çuvalları taşıyamayan Sarı Mehmet, yük taşımada başarısız olunca başka bir iş yapmaya karar verir. Un alıp bir hamur açan ve içine koyduğu yağ ile bunu pişiren Sarı Mehmet, ilk olarak arkadaşlarına satmaya başlar. Halk böreğin ismini bilemediği için Kürt' ün böreği, Kürtten aldık şeklinde tabir ederek yiyeceğin adını koymuş olurlar.Tadı beğenildiği için de hala yemek literatürümüzde Küt nam-ı diğer Kürt böreği olarak yerini almaktadır. 

  Kürt böreğinin farklı hikayeleri olsa da dayanılmaz bir tada sahiptir :) Hele çıtır çıtır katlardan oluşan görüntüsü, üzerine pudra şekeri dökülünce bambaşka bir lezzet alır. 

  Haftasonu Çengelköy tarafındaydım. Önceki gidişimde Çengelköy Börekçisi'nin meşhur peynirli cevizli böreğini yemiştim. Ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.Bu gidişimde ise, kürt böreğini denedim.. Katları incecikti ve tadı da lezzetliydi.. 



Çalışanları  güler yüzlü :)






Adres:

Çengelköy mah. Çengelköy cad. Çengelköy/Üsküdar

Telefon Numarası:

0216 318 51 39

Çalışma Saatleri:

Sabah 04.00 ile gece 23.00 arasında hizmet vermektedir.


Kredi kartı ve nakit geçerlidir.


18 yorum :

  1. Kürt böreği hiç duymamıştım :) Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Haftada mutlaka tüketiriz çok güzeldir.

    YanıtlaSil
  3. Biz severek yiyoruz hem pudra şekerli hemde peynir domatesle vs çok güzel oluyor hatta canım çekti :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de kürt böreği derken hep bir endişe taşırım, çocukluğumda küt böreği dendiğini hatırlıyorum. Belki de kürt kelimesinin telaffuzu yadırganıyordu, bilmiyorum. Katları incecik diye methetmişsiniz ama kürt böreği aslında katları kalın, kaba bir börektir. Bol pudra şekeri ile pek severim kendilerini :)) Yiyenlere de afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel, ben de adını kürt böreği olarak biliyorum.. tadı gerçekten nefis, şimdi olsa da yesem diye düşündüren yazınız için emeğinize sağlık, teşekkürlerimle.

    YanıtlaSil
  6. Bizim bu teleffuz hatalarımızda olmasa :D Börek tuzlumu ki pudra şekeriyle servis ediliyor ? Afiyet olsun canım..

    YanıtlaSil
  7. İstanbulda çok tercih edilen bir börek gerçekten. Yiyenlere afiyet olsun :)
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  8. Büşracığım gel bak anlaşalım:)) Benim bu aldığım, neredeyse beş kiloyu vermem lazım:) Yoksa halim duman. Börek, pide deme, başka ne istersen de:=))) Sevgiler canımcım.

    YanıtlaSil
  9. Büşracım bugün beni can evimden vurdun :)))))

    YanıtlaSil
  10. Bayılırım kürt( küt ) böreğine.İstanbuldan Abanaya yerleştiğimde annemlerin ne istersin sorusuna;kürt böreği dedim.Onlarda kargo ile gönderdi.Mikroda ısıtıp ısıstıp yedim.Şİmdi de aşkımın adını yanlış bildiğimi öğrendim sayende:))

    YanıtlaSil
  11. Busraaaam ben geldiiim ay canim cekti efis gorunuyor :-) canim bloguma yorum birakarak merak edip sormana cok memnun oldum cok dusuncelisin vefali arkadasim benimdogum yaklasti dr 3 subata gun vedi agirlastim iyice:-) fazla giremiyorum oyuzden dinleniyorum genelde aman bide bu instagram kolayciligina bende bulastim :-) ama bloguda boslamam tabi blogumuzun yeri herzaman ayri su tembelligi atip bi post hazirlayim bencede artik :-opuyorum kocaman canim dolu dolu sevgilerimi gonderiyorum sana bol gezmelere devam benim yerimede ye ic :-). Muck

    YanıtlaSil
  12. çengelköy börekçisinden bir kere börek almak kısmet oldu onda da çok beğenmiştim

    YanıtlaSil
  13. Ay canım çok istedi..,,,bayılırımmmm nokta net:))

    YanıtlaSil
  14. aaa bunu bilmiyom böreği.
    oleeey üsküdar du gideyim vapurla.
    :)))
    ay valla çok pratiks blog seninki.
    :)

    YanıtlaSil
  15. işte buna bayılıyorum kı ben ohhh pudra sekerlı mıs gıbı

    YanıtlaSil
  16. Olsa da yesek şimdi :) Afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  17. Nefis gözüküyor....Olsa ne güzel yenirdi...
    Takipteyim Banada beklerim..
    http://morlumutfak.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...