17 Mayıs 2013 Cuma

Cumalıkızık-Bursa- Köylüm Gözleme Evi


   Pazartesi günü Cumalıkızık köyü'ne gittim.Hafta içi olduğundan dolayı oldukça sakindi.Tadını çıkararak gezme fırsatım oldu.
  Cumalıkızık Köyü, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı bir köy.1300'lü yıllarda Uludağ'ın güney eteklerine kurulmuş kızık köylerinden biridir.Osmanlı kırsal mimarisi'nin bozulmadan günümüze gelen 700 yıllık bir Osmanlı köyü.
  13.yüzyıl sonlarında Anadolu Beylikleri döneminde, beylikler kendi aralarında hem bir hükümdarlık yarışında hem de akrabalık peydah ederek güç birliği içindedirler.
  Bu yıllarda Tokat yöresinden gelen 7 Kızık beyi;Ertuğrul Gazi'den yedi kara keçili kızı,çeyiz olarak da yedi köy isterler.Bu teklif istişare edilerek kabul edilir.Böylece, Bayındırkızık, Dallıkızık, Cumalıkızık, Derekızık,Hamamlıkızık,Değirmenlikızık ve Fidyekızık adıyla 7 köy kurulur.
  Bunlardan ikisi ( Dallıkızık ve Bayındırkızık) günümüze ulaşamamış ,Cumalıkızık ise en bozulmadan günümüze kadar gelen bir köy olmuştur.
  Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Net olmamakla birlikte;adını camide,cuma namazı kılınan köy olmasından ya da Cumalı Bey'den aldığı düşünülmektedir.
  Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır. Köyde, Bizans döneminden kalma bir kilise kalıntısı da var.Köy meydanında  Cumalı Etnografya Müzesi var. Köyde Haziran ayında "Ahududu Şenlikleri yapılıyor.















Sabah kahvaltısı için Köylüm Gözleme Evi'ne gittik.Dağların eteğinde el yapımı kahvaltı çeşitleri'nin bulunduğu bir yerde kahvaltı etmek çok huzur verici ve temiz bir mekan.Ayrıca teyzelerde çok güler yüzlü ve misafirperverler.Fiyatları da oldukça uygun.























Kahvaltılıklar masaya çay tabağında gelince nasıl doyacağız diye düşündüm.Düşündüğüm gibi olmadı.Kahvaltının çoğunu yiyemedim :) Masada bulunan mis gibi tereyağ,domates,peynir, reçeller,acılı sos ve tereyağlı yumurta'nın tadı  damağımda kaldı.Çok susadığım için su istedim. Çeşmeden su doldurup getirdiler.Suyu çok lezzetliydi.Buraya giderseniz su istemeyi unutmayın.
Masada gördüğünüz herşey el yapımı.
























Kahvaltı yaptığım mekanın manzarası






















Kahvaltımızı yapıktan sonra Cumalıkızık turuna başladık.

























Köyde yaşayan kadınlar kendi ürettiklerini satmak için stand açmışlar.





































Tarihi yapısından dolayı bu köyde dizi ve film çekimleri yapılıyor. Cumalıkızıkta Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi,Osmanlı kuruluşunu anlatan Kurtuluş dizisi ve son olarak da Emrap İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi çekilmiş.
 Mihriban Gözleme evinde Emrah'ın Kınalı Kar dizisi çekilmiş.



Kahvaltı Fiyatı:
Kahvaltılık çeşitleri,gözleme,yumurta ve semaverde çay dahil 10 TL.

36 yorum :

  1. çok severim cumalıkızığı, her gittiğimde mutlaka uğramak isterim. çok sıcak ve şirin bir yer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok şirin bir yer.Yazın Bursaya gittiğimde uğrak mekanlarım arasında :)

      Sil
  2. Ne guzel, enerjiyi toplayip geldin desene.Bu arada o kahvaltiyla doydun mu hakikaten, goze az gorunuyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet enerji topladım geldim.Havası çok iyi geldi :)Kahvaltılar çay tabaklarında geldi bu nasıl yetecek dedim.Ama arttı bile :)

      Sil
  3. 1yıl evvel gitmiştm haftasonu tabi çok güzel biyer birde kalabalık olmasaydı:) kalabalık olmasıda az da olsa beni mutlu ediyr çünkü insanların tarihi yapılara,olgulara değer verip uzaklardan buralara gelmesi, gezmesi güzel bişey. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hafta sonları çok kalabalık oluyormuş.Ben pazartesi günü gittim.Tadını çıkara çıkara gezdim.Sakindi.Harika bir yer tarih kokuyor.Taş evler çok hoşuma gitti.

      Sil
  4. Cok guzelmis, insan huzur bulur orda :) Benimde bu aralar kacip gidesim var boyle yerlere.. firsat bulursam insallah :)
    Emegine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur ,doğa,doğal yiyecekler.Hepsi huzurla birlikte insana mutluluk veriyor.Şehrin karmaşasından uzaklaşmak için güzel bir yer

      Sil
  5. ooooy oy sen bizim Bursamizami geldiiin hosgeldin sefalar getirdin canim,cumalikizi gercekten huzur verici cok guzel birdaya gelirsen ben sana mavi boncuk var cumalikizikda orayida tavsiye ederim oraninda mantisi tursulari meshur soyle masayi yaprak sarmalari tursu manti donattir bayilirsin:-) cayida pek lezzetli,cok guzel fotograflamissin herseyi kahvalti haria gorunuyor,herzaman bekleriz kuzum Bursa`ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım Bursadaydım :)Teşekkür ederim.Mavi boncuk 'u hatırlıyorum .Bir dahaki gittiğimde söylediğin yere de uğramak istiyorum :)Hepsini not ettim :)Teşekkür ederim tatlım yine geleceğim :)

      Sil
  6. Güzel resimler ve tanıtım yazınızla, Cumalıkızık Köyü'nü tekrar gezmiş kadar oldum. Paylaşım için teşekkürler.:)

    YanıtlaSil
  7. oranın temiz havası bile doyuruyordur heralde insanı..
    fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çok güzel bir yer..
    bu güzel paylaşım için teşekkürler ^^
    gidip gezilecek yerler listeme ekliyorum burayı da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temiz hava çok iyi geldi.Cumalıkızık için sabah bes bucukta yola cıktık :)Akşama kadar çok enerjiktim :)İstanbula kadar enerji yetti.Akşam eve geldiğimde direk yatakta aldım soluğu.Süper bir gündü..

      Sil
    2. hehehe tahmin edebiliyorum.. :)
      aslında çokta yakın bir yer haftasonu istanbul kalabalığından kaçmak için süper bi tercih olurr :)

      Sil
  8. ohhh ne güzel bi yer,sessiz sakin..baktıkça içim açıldı resmen..

    YanıtlaSil
  9. ohh her şey mis gibi sefan olsun

    YanıtlaSil
  10. Hoşgeldin Bursa'ya:) aklında bulunsun bundan sonra gelişinde Mavi Boncuga uğramayı ihmal etme kahvaltısından gözlemesine herşeyi güzel hele bide çayını alıp balkonunda yeşiliğe karşı yudumlamak insanı huzura kavusturuyo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk :)Mavi Boncuğu merak ettim:)Bir dahakine oraya gideceğim.Öneri için teşekkürler canım.Tarif ettiğin mekan tam istediğim gibi bir yer..Öneri için teşekkürler canım

      Sil
  11. Bende gitmeliyim,
    balıyorum senin gezilerine,
    sevgiler canım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka gitmelisin canım.Teşekkür ederim.Sevgiler :)

      Sil
  12. Canım arkadaşlarımdan birçoğu buraya gidip güzel güzel resimler çekilmişlerdi görü görmez tanıdım :) Kahvaltı fiyatları süper ötesi..Orada o kahvaltıyı yapmak parayla kıyaslanamaz sanırım :) Manzaranda süpermiş..Eminim çok güzel bir gün geçirmişsindir..

    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  13. Orda olmak varmış,hiç görmedim ama görmüş kadar oldum..Nasıl huzurlu bir köy,memleketimin her yeri güzel..Kahvaltı sofrası süper..bol keyifler..canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Evet gerçekten çok güzel yeşilliklere sahip bir köy.İnsanları,havası yemekleri herşeyi doğal..Teşekkür ederim canım

      Sil
  14. cok guzel bır yermıs tam eskı evler gıbı burda bır dızı cekılmıstı galıba unuttum sımdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet görülmesi gereken bir yer :)Emrahın dizisi çekilmişti

      Sil
  15. Bursa'ya yolum düşerse, mutlaka uğrayacağım.:) Güzel bir post. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mutlaka uğranmalı :)Ama haftasonu yoğunluktan sıkıntı olabilir.Haftaiçi sessiz sakin daha güzel :)

      Sil
  16. çok eğlenmişsin belli cnm benide götür lütfeeen büşraa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eğlendim :)Seninle de bir gün ayarlayalım.Gidelim :)

      Sil
  17. Bursa'ya hoşgeldin yine bekleriz. Ben Bursa da yaşamama rağmen çok uzun zaman oldu gitmeyeli fotoğrafları görünce tekrar gitmek gerek diye düşündüm. Bende bloguma ve online satış sitemize beklerim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. her bütçeden insanların gidebileceği bir yer sanırım
    aklımın bi köşesinde artık :)

    YanıtlaSil
  19. Haftaya pazartesi inşallah bende cumalıkızıktayım.,
    Bursam güzel tarih kokan şehrimiz.Yakında buluşacağız.

    YanıtlaSil
  20. Haftaya Pazartesi inşallah bende Cumalıkızıktayım,
    Bursam tarih kokan güzel şehir.Yakında buluşacağız

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...